Etykiety

środa, 4 września 2013

Wątróbka

Nie wiem jam wy ale ja nie znoszę wątróbki za to mój mąż uwielbia więc podejść miałam kilka i zazwyczaj nieudanych tym bardziej że zapach i wygląd nie odrażał ale co się nie robi dla ukochanego :-) i teraz mój połówek nazywa mnie mistrzem wątóbkowym

Składniki:
 

1/2 kg wątróbek drobiowych
3 cebule
1/2 czerwonej papryki
olej
1 łyżka mąki
vegeta , pieprz
 
Wątróbkę myje , czyszczę z włókien i żółci co czasami się zdarza ,jak obeschnie całość posypuje mąką. Cebulę kroje w piórka a paprykę w cieniutkie paseczki, na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę ,jak się zeszkli dodaje paprykę , pieprz i vegetę, jak wszystko będzie mięciutkie odkładam do miseczki a na tą samą patelnie i rozgrzany olej (jak trzeba dolać dolewamy) układamy wątróbkę , pięknie rumienimy a następnie wysypuje na nią cebulkę z papryką przykrywam pokrywka co jakiś czas potrząsając patelnią, chodzi o to aby wątróbka przeszła zapachem warzyw i dobrze zcieła się w środku, zawsze sprawdzam przecinając kawałek mięsa. Podaje z chlebusiem
 
 

2 komentarze:

  1. A u mnie w domu tylko ja jadam wątróbkę :)
    Zamiast papryki dodaję winne jabłko.
    Małgosiu może taka przypadnie Ci do gustu.....
    Pozdrawiam cieplutko Iwona

    OdpowiedzUsuń