Etykiety

piątek, 19 lipca 2013

Porzeczkowiec

Dziewczyny musicie zrobić to ciasto, smaku nie da się opisać , robiłam  już je  wiele razy ale za każdym razem się nim zachwycam, ok nie gderam  tylko podaje przepis, zdjęcie bardzo kiepskie ale przy tym cieście nie da się w spokoju zrobić foty bo wszyscy szturchają aby porwać kawałek dla siebie
Składniki
ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 jaj
1i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczeni
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
Krem:
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru pudru
1 kostka masła exstra
1 opakowanie śnieżki ( czasami)
1/2 kg czarnej porzeczki
Porzeczkę zasypać 2 łyżkami cukru i zagotować aby tylko puściła sok, ostudzić, ja używam owoców ze słoika. Olej, wodę,3/4 szklanki  cukru , kakao zagotować i ostudzić . Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać po jednym żółtku nadal ubijając  wlewać ostudzoną masę, na koniec wsypać mąkę z proszkiem i sodą , chwilę wolniutko miksować. Upiec ciasto w temperaturze  180 * przez około 60 minut. Masło utrzeć z cukrem na puch  a  następnie po łyżce dodawać śmietanę , nie mam pojęcia dlaczego ale czasami masa mi się zwarzy to wtedy dodaje śnieżkę w proszku. Jak ciasto ostygnie przekroić na dwie części, dolny blat nasączyć sokiem z porzeczki następnie rozsmarować krem , na kremie rozsypać porzeczkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować polewę i dekoracyjnie posypać porzeczką.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz