CIASTO:
2 jajka
2 filiżanki cukru
4 filiżanki mąki
1/2 litra kwaśnego mleka lub kefiru
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
POSYPKA
1 filiżanka cukru
100 g kokosu
DODATKOWO
300 ml słodka śmietana 12%( możesz dać nawet 30 % aby tylko była słodka)
Jajka ubić z cukrem dodać , mleko lub kefir, następnie wsypać mąkę wymieszana z proszkiem i cukrem waniliowym, ciasto będzie gęste, wylać na blaszkę i na wierzch surowego ciast równomiernie wysypać kokos wymieszany z cukrem. Piec około 50 minut , zależy od piekarnika, w temperaturze 180 st. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika jak jest jeszcze gorące od razu polewamy równomiernie słodka śmietaną.
Filiżanka? Mocca ? 200 gr.300g jak się podaje podaje należy go doprecyzowac
OdpowiedzUsuń