Etykiety

niedziela, 11 sierpnia 2013

Popapraniec

Kiedyś na moim blogu IGŁANIUNI pokazywałam to ciasto , popapraniec w moim domu potocznie nazywany jest ulubionym ciastem babci czyli mojej teściowej a że teraz okres porzeczkowy to łatwo można spełnić zachcianki mamusi męża :-), czyli zdobyłam następne plusy :-)
 
Ciasto:
 
6 jajek 
1.5 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 
1/2 szklanki suchego maku 
1/4 szklanki wiórek kokosowych 
Krem: 
20 dag masła
1 budyń waniliowy 
1.5 szklanki mleka 
4 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo: 
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub porzeczki z kompotu
1/2 kostki masła
1/2szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody

Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min. Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem. Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej a na nią delikatnie rozsmarować dżem lub posypać owocami z kompotu i przykryć drugim plackiem, na nie rozsmarować resztę kremu , posypać dekoracyjnie owocami i zalać polewą lekko ostudzoną.
Wykonanie polewy:
w rondelku roztopić masło , wsypać cukier, kakao i dodać łyżkę wody , energicznie mieszać aby wszystko się połączyło , jak pojawia się pierwsze pęcherzyki to można już zdjąć z gazu , przez chwilę jeszcze mieszać.



 

5 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie - być może popełnię w tym tygodniu - jestem na etapie gromadzenia przepisów. Takie wysokie wychodzi z podanych przez Ciebie proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. I znowu kusisz przepisem , musze też spróbowac , babeczki miesne były pyszne , szkoda że zdjęcia nie zrobiłam ,
    A porcelana obłędna ,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda apetycznie i w jakiej pięknej oprawie.....
    oczu nie mogę oderwać :)) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwonko polecam jest pyszny a jutro zapraszam na zupkę rybną

    OdpowiedzUsuń