Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub porzeczki z kompotu
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub porzeczki z kompotu
1/2 kostki masła
1/2szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min. Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem. Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej a na nią delikatnie rozsmarować dżem lub posypać owocami z kompotu i przykryć drugim plackiem, na nie rozsmarować resztę kremu , posypać dekoracyjnie owocami i zalać polewą lekko ostudzoną.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min. Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem. Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej a na nią delikatnie rozsmarować dżem lub posypać owocami z kompotu i przykryć drugim plackiem, na nie rozsmarować resztę kremu , posypać dekoracyjnie owocami i zalać polewą lekko ostudzoną.
Wykonanie polewy:
w rondelku roztopić masło , wsypać cukier, kakao i dodać łyżkę wody , energicznie mieszać aby wszystko się połączyło , jak pojawia się pierwsze pęcherzyki to można już zdjąć z gazu , przez chwilę jeszcze mieszać.
Wygląda niezwykle smakowicie - być może popełnię w tym tygodniu - jestem na etapie gromadzenia przepisów. Takie wysokie wychodzi z podanych przez Ciebie proporcji?
OdpowiedzUsuńTak takie wysokie, polecam
OdpowiedzUsuńI znowu kusisz przepisem , musze też spróbowac , babeczki miesne były pyszne , szkoda że zdjęcia nie zrobiłam ,
OdpowiedzUsuńA porcelana obłędna ,,
Ciasto wygląda apetycznie i w jakiej pięknej oprawie.....
OdpowiedzUsuńoczu nie mogę oderwać :)) Pozdrawiam !
Iwonko polecam jest pyszny a jutro zapraszam na zupkę rybną
OdpowiedzUsuń