Ogórki tanieją więc zabieram się za ogórki z przecierem pomidorowym, przepis dostałam od Sylwii, a nawet 2 słoiczki , polecam bo smaczne baldziooooooooo :-)
Składniki :
3 kg ogórków
½ kg cebuli
½ kg marchewki
1 szklanka cukru
¾ szklanki octu
200g przecieru pomidorowego
pieprz
ok. 8 dag soli
150 ml oleju
½ kg cebuli
½ kg marchewki
1 szklanka cukru
¾ szklanki octu
200g przecieru pomidorowego
pieprz
ok. 8 dag soli
150 ml oleju
Ogórki myjemy, cebulę obieramy , wszystko pokroić w grube plastry ,wymieszać , posypać solą i odstawić na ok. 2 godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do odciśniętych z solanki warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Podana ilość starcza na ok. 7 słoików 0.5 l. Pasteryzować 10 minut (od momentu zagotowania się)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz