Składniki:
1/2 kg wątróbek drobiowych
3 cebule
1/2 czerwonej papryki
olej
1 łyżka mąki
vegeta , pieprz
Wątróbkę myje , czyszczę z włókien i żółci co czasami się zdarza ,jak obeschnie całość posypuje mąką. Cebulę kroje w piórka a paprykę w cieniutkie paseczki, na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę ,jak się zeszkli dodaje paprykę , pieprz i vegetę, jak wszystko będzie mięciutkie odkładam do miseczki a na tą samą patelnie i rozgrzany olej (jak trzeba dolać dolewamy) układamy wątróbkę , pięknie rumienimy a następnie wysypuje na nią cebulkę z papryką przykrywam pokrywka co jakiś czas potrząsając patelnią, chodzi o to aby wątróbka przeszła zapachem warzyw i dobrze zcieła się w środku, zawsze sprawdzam przecinając kawałek mięsa. Podaje z chlebusiem
A u mnie w domu tylko ja jadam wątróbkę :)
OdpowiedzUsuńZamiast papryki dodaję winne jabłko.
Małgosiu może taka przypadnie Ci do gustu.....
Pozdrawiam cieplutko Iwona
Iwonko zapewne wypróbuje
OdpowiedzUsuń