W lodówce od dłuższego czasu stoi wiaderko z serem więc do roboty
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1, 5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g kostka masła
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- Masa serowa:
- 70 dag sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- wiórki kokosowe
- budyń waniliowy
- kilka sezonowych owoców
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.- Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną
pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę,
cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się
połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę jajeczną dokładnie
wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z
białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do
pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową oraz kilka owoców Piec 60 minut w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać
pozostawioną polewą (pół szklanki masy). i posypać wiórkami kokosowymi.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz