Etykiety

środa, 6 stycznia 2021

Sernik Izaura

 W lodówce od dłuższego czasu stoi wiaderko z serem więc do roboty



  • Ciasto:
  •  2 szklanki mąki 
  • 1, 5 szklanki cukru
  •  3 łyżki kakao
  • 250 g kostka masła 
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia 
  • torebka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  •  
  • Masa serowa:
  •  70 dag sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  •  wiórki kokosowe
  •  budyń waniliowy 
  • kilka sezonowych owoców

  • Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.
  • Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową oraz kilka owoców Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać pozostawioną polewą (pół szklanki masy). i posypać wiórkami kokosowymi. 
  •  
  •  
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz