Etykiety

czwartek, 15 października 2020

Keks z gruszkami

 Gruszki w tym roku obrodziły i trzeba wyszukiwać różnych pomysłów aby się nie zmarnowały.





SKŁADNIKI:

100g masła
2 łyżki miodu
80g brązowego cukru
1 duże jajo
100ml mocnego naparu z herbaty
200g mąki pełnoziarnistej
50g tartych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50g żurawiny
1 gruszka
płatki migdałowe do posypania 

 Masło, miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. dodać rozkłócone jajko oraz herbatę, wymieszać. Mąkę, orzechy, sodę i proszek wymieszać osobno, dodać do płynnych składników, wymieszać łyżką. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, razem z żurawiną dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki (ok30x8cm), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 180stC. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz