Gruszki w tym roku obrodziły i trzeba wyszukiwać różnych pomysłów aby się nie zmarnowały.
SKŁADNIKI:
100g masła
2 łyżki miodu
80g brązowego cukru
1 duże jajo
100ml mocnego naparu z herbaty
200g mąki pełnoziarnistej
50g tartych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50g żurawiny
1 gruszka
płatki migdałowe do posypania
Masło, miód i cukier umieścić w rondelku,
podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przestudzić. dodać rozkłócone jajko
oraz herbatę, wymieszać. Mąkę, orzechy, sodę i proszek wymieszać osobno,
dodać do płynnych składników, wymieszać łyżką. Gruszkę obrać, pokroić w
kostkę, razem z żurawiną dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki
(ok30x8cm), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 180stC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz