Etykiety

środa, 2 września 2020

Sałatka z kalafiorem

 Jakiś czas temu wpadł mi ten przepis w ręce i tak już został, zawsze robię kilka słoiczków tak tylko dla urozmaicenia .




 

Składniki

2 kalafiory

700 g marchewki

700 g ogórków gruntowych

500 g cebuli

500 g papryki czerwonej

1 pęczek kopru

Zalewa

1 1/4 szklanka octu

1 1/4 szklanki cukru

1/3 oliwy

2 łyżki soli

4 ząbki czosnku drobno posiekane

2 liście laurowe

15 ziarenek pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka kurkumy

4 łyżki musztardy 

Kalafiory dzielimy na drobne różyczki, ogórki ścieramy na szatkownicy, marchewkę na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w cienkie piórka a papryki w paski. 

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą (włącznie z musztardą i kurkumą lub koncentratem pomidorowym i papryką - w zależności którą wersję sałatki przygotowujemy), dokładnie łączymy i doprowadzamy do wrzenia. 

Na gotującą się zalewę wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ogórków. Mieszając gotujemy przez około 5 minut. Sałatkę należy kilkukrotnie w tym czasie przemieszać. 

Po 5 minutach dodajemy ogórki i drobno posiekany koperek (bez łodyg) i ponownie od czasu do czasu mieszając sałatkę gotujemy kolejne 5 minut. 

Gorącą sałatką napełniamy słoiki, a następnie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz