Jakiś czas temu wpadł mi ten przepis w ręce i tak już został, zawsze robię kilka słoiczków tak tylko dla urozmaicenia .
Składniki
2 kalafiory
700 g marchewki
700 g ogórków gruntowych
500 g cebuli
500 g papryki czerwonej
1 pęczek kopru
Zalewa
1 1/4 szklanka octu
1 1/4 szklanki cukru
1/3 oliwy
2 łyżki soli
4 ząbki czosnku drobno posiekane
2 liście laurowe
15 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki musztardy
Kalafiory dzielimy na drobne różyczki, ogórki ścieramy na szatkownicy,
marchewkę na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w cienkie piórka a
papryki w paski.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą (włącznie z musztardą i
kurkumą lub koncentratem pomidorowym i papryką - w zależności którą
wersję sałatki przygotowujemy), dokładnie łączymy i doprowadzamy do
wrzenia.
Na gotującą się zalewę wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ogórków.
Mieszając gotujemy przez około 5 minut. Sałatkę należy kilkukrotnie w
tym czasie przemieszać.
Po 5 minutach dodajemy ogórki i drobno posiekany koperek (bez łodyg) i
ponownie od czasu do czasu mieszając sałatkę gotujemy kolejne 5 minut.
Gorącą sałatką napełniamy słoiki, a następnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz