Etykiety

czwartek, 15 października 2020

Ciasto korzenne

 SKŁADNIKI:

 Na tortownicę 25 cm
2 jaja
1/2 szkl. oleju
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. mąki żytniej z pełnego ziarna
1 szkl. jogurtu typu greckiego
1 szkl płatków żytnich
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
12 szt suszonych daktyli
2 gruszki
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki płatków migdałowych

Ponad to:
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki żytniej z pełnego ziarna

. Orzechy i daktyle posiekać. Gruszkę pokroić wzdłuż w plasterki. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać 1/2 łyżki mąki. Jaja zmiksować z cukrem, następnie dodać olej i jogurt. Do masy dodać proszek, mąkę , płatki przyprawę do piernika i cynamon zmiksować, kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję wlać je do przygotowanej uprzednio tortownicy. Na cieście ułożyć promieniście pokrojone gruszki, lekko je wciskając w ciasto. Ciasto równomiernie posypać orzechami, migdałami i daktylami. Wstawić do zimnego piekarnika na 80/90 min i piec w temp 180 st bez termoobiegu.
20 min przed końcem pieczenia przykryć wierzch aby orzechy się nie spaliły. Piec do tzw "suchego patyczka" (sprawdzamy wbijając patyczek pomiędzy gruszkami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz