SKŁADNIKI:
Na tortownicę 25 cm
2 jaja
1/2 szkl. oleju
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. mąki żytniej z pełnego ziarna
1 szkl. jogurtu typu greckiego
1 szkl płatków żytnich
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
12 szt suszonych daktyli
2 gruszki
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki płatków migdałowych
Ponad to:
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki żytniej z pełnego ziarna
.
Orzechy i daktyle posiekać. Gruszkę pokroić
wzdłuż w plasterki. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać 1/2 łyżki
mąki.
Jaja zmiksować z cukrem, następnie dodać olej i jogurt. Do masy dodać
proszek, mąkę , płatki przyprawę do piernika i cynamon zmiksować, kiedy
ciasto ma już jednolitą konsystencję wlać je do przygotowanej uprzednio
tortownicy.
Na cieście ułożyć promieniście pokrojone gruszki, lekko je wciskając w ciasto.
Ciasto równomiernie posypać orzechami, migdałami i daktylami. Wstawić do
zimnego piekarnika na 80/90 min i piec w temp 180 st bez termoobiegu.
20 min przed końcem pieczenia przykryć wierzch aby orzechy się nie
spaliły. Piec do tzw "suchego patyczka" (sprawdzamy wbijając patyczek
pomiędzy gruszkami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz