Etykiety

sobota, 29 lutego 2020

Sernikowa szarlotka

Wiecznie szukam coś nowego , innego nie potrafię siedzieć na kanapie i nic nie robić, kto mnie zna wie że kocham gotować i piec ,  kuchnia pozwala mi  wypędzić  wszystkie smutki i problemy .
Dzisiaj mała imprezka więc trzeba było wyszperać coś nowego i tym sposobem została wyszperana SERNIKOWA SZARLOTKA, pozwoliłam sobie kopię z bloga który często czytam i korzystam z przepisów czyli z MAŁA CUKIERENKA





Składniki:

Ciasto:
460g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
50g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
3 jajka
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
100ml mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką . Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać i po nakłuwać widelcem.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
5. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.
Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, 

7. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka.
Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej.

8. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
9. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać,
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Masa serowa:
10. Do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić).

11. Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

12. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz