Etykiety

niedziela, 6 października 2013

Brzoskwinie w syropie

 Na naszej działce klęska urodzaju czyli brzoskwinie , brzoskwinie i jeszcze raz brzoskwinie, ostatnie słoje to brzoskwinie w syropie.
Składniki:
 
brzoskwinie
woda
cukier 1/2 kg na litr wody
 
Brzoskwinie obrać ze skórki, ja mam garnek z ciągle gotującą się wodą a obok cito pod kranem z zimna woda, po kilka owoców wkładam do wrzącej wody liczę do pięciu wyciągam łyżka cedzakowa  do sita i szybko studzę zimna woda, wtedy skórka prawie sama schodzi, kroje na połowę suwam pestkę , owoce wrzucam do umytych słoi , zalewam przegotowaną wodą z cukrem, pasteryzuje 10 minut i już. Owoce idealne do ciast i deserów.
 
 

1 komentarz:

  1. Mniam !
    Już wyobrażam sobie tort brzoskwiniowy, który zwykle robię gdzieś w okolicy listopada ;)))
    zazdraszczam zbiorów ♥

    OdpowiedzUsuń