Składniki:
300- 350g mąki pszennej
200g margaryny
1 jajko
1 łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany
200g margaryny
1 jajko
1 łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany
Farsz pieczarkowy:
pieczarki
cebula
sól
pieprz
masło
Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć pieczarki i cebulę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i razem smażyć na masełku do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, ostudzić. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z pieczarek. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz