Etykiety

piątek, 26 lipca 2013

Ogórki kiszone

Sezon ogórkowy w pełni w moim domu zawsze sporo słoi się zaprawia, dzisiaj przerobiłam 40kg, na pierwszy strzał poszły tradycyjne kiszone a następie w zalewie musztardowej oraz w zalewie gyros , czekam jeszcze na przepis od znajomej Sylwii na ogórki w przecierze pomidorowym.
 
Ogórki kiszone
 
Składniki:
ogórki
gorczyca
chrzan
czosnek
baldachimy kopru
Zalewa:
1 litr wody
łyżki stołowa soli kamiennej niejodowanej
 
Ogórki dokładnie umyć, na dno słoja wkładam 1 baldachim kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu oraz wsypuję 1/2 łyżeczki gorczycy, na to wszystko ciasno układam górki i zalewam zimną wodą z solą, zakręcam i gotowe.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz