Składniki:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
30 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1/4 kostki drożdży
1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
cukier
cynamon
masło
jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubość około 5 mm. Ciasto posmarować masłem tak jak smarujemy chleb, posypać cynamonem i cukrem, ja czasami daje jeszcze płatki migdałowe i zwinąć w rulon. W zależności od długości rulonu podzielić na około 10 - 12 równych części. Układać je w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, częścią rozciętą do spodu. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz