Etykiety

niedziela, 28 lipca 2013

Nalewka z aronii

Moim liderem jeśli chodzi o nalewki słodkie to jest aroniówka, smakuje wszystkim, nie da się jej dużo wypić bo jest ciężka ale bardzo aromatyczna, im dłużej stoi tym smaczniejsza , zawsze zostawiam 1 buteleczkę z danego rocznika, trochę się już nazbierało, znajomi pytają kiedy zacznę otwierać te najstarsza :-)
 
Składniki:
 
1 kilogram owoców z aronii
120 liści z drzewa wiśniowego
1 kilogram cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 litr wody
0,5 litra spirytusu
 
Aronię wcześniej mrożę. Aronię i umyte liście wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i zagotować, po 10 minutach od zagotowania wrzucić cukier i cukier waniliowy i gotować jeszcze około 10 minut, na koniec dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24 godziny, po tym czasie cedzę przez gazę mocno wyciskając owoce. Im dłużej stoi - tym nalewka jest lepsza.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz