Składniki:
1 kilogram agrestu
1 litr spirytusu
0,30 kilograma cukru
pół laski wanilii
kawałek imbiru
Dojrzały agrest obieramy z ogonków i szypułek, a następnie myjemy i osuszamy. Każdy z owoców przekrawamy na pół , ja traktuje je tłuczkiem do ziemniaków , umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy spirytusem i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i obrany, pokrojony w plasterki imbir. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu ,najlepiej na parapecie na 5 tygodni co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, przecedzamy i odstawiamy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Owoce z powrotem umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem, znów szczelnie zakręcamy i wstrząsamy co 2-3 dni, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu powstałego po rozpuszczeniu cukru dolewamy do niego wcześniej nalew spirytusowy. Tak powstałą nalewkę agrestową musimy przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz