Etykiety

wtorek, 23 czerwca 2020

Kiszona młoda kapusta

Dzisiaj jak co roku kisze młodą kapustę z dodatkiem marchewki i koperku, nie robię dużej ilości ale tak z 3 główek kapusty, wychodzi super surówka lub jak inni nazywają kiszonka.




SKŁADNIKI:

3 główki młodej kapusty
0,5 kg marchwi
2 pęczki młodego koperku
3 łyżki soli niejodowanej lub kamiennej


Kapustę czyszczę z wierzchnich , uszkodzonych liści , szadkuję do misy i zasalam 3 łyżkami soli chwile ugniatam aby przyspieszyć puszczanie soku. Zostawiam na około godzinę następnie dodaje pokrojony koper i startą na dużych oczkach marchew, razem dokładnie mieszam i przekładam do kamiennego gara staranie ubijając , warzywa powinny puścić sok . wszystko zakrywam talerzykiem i obciążam słoikiem wypełnionym wodą , może to też być kamień, musimy pamiętać aby wszystkie te elementy były staranie umyte i wyparzone.talerzyk powinien być przykryty sokiem który powstał, jeśli uważamy że jest go za mało możemy dolać wodę z kiszonych ogórków.Po kilku dniach kiszenia przekładam do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz