Etykiety

wtorek, 19 maja 2020

Drożdżowe bułeczki z powidłami lub serem

W lodówce czekała kostka białego sera sama nie wiem po co i do czego , chwila zastanowienia i szybciutko zrobiłam małe  drożdżowe bułeczki


- 7 g drożdży instant
- 500 g mąki 
- 1 szkl mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajo
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- domowe powidła ze śliwek lub biały ser z cukrem 
- kruszonka ( 3 łyżeczki mąki, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki
masła ,, wszystko rozetrzeć w palcach do konsystencji
kruszonki )
Przygotowanie
- mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i sól
wsypać do miski i wymieszać
- ciepłe mleko, masło i jajko wymieszać razem i wlać
do miski z mąka
- wszystko dokładnie rozmieszać aż ciasto będzie
odchodziło od łyżki
- odstawić do wyrośnięcia na 1 godz
- po wyrośnięciu delikatnie wyrobić i podzielić
na 15 części formując kulki
- każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek
- na każdy placek nałożyć powidła i zwinąć
w rulonik
- ruloniki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia 23 cm na 34 cm
- bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką
- piec w 180 st C 20 - 25 min.
- posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz