Etykiety

poniedziałek, 8 października 2018

Szarlotka

ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej  śmietany 18%
3 żółtka
¾ szklanki cukru
200 gramów zimnego masła lub margaryny

dodatkowo:
około 2,5 - 3 kg szarych renet (twardych)
  1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
cynamon wg uznania
0,5 średniej cytryny
cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, potem wrzucamy zimne masło  i siekamy  nożem do uzyskania "grubej kruszonki". Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy kruche ciasto.

Dzielimy je na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem, dno wylepiamy większą częścią ciasta. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni .W tym czasie zabieramy się za  jabłka.Obieramy je i kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem, mieszamy delikatnie by nie połamać naszych plasterków.Jabłka układamy na podpieczonym spodzie.Na wierzch ścieramy mocno schłodzone ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy szarlotkę i pieczemy do zezłocenia wierzchu, u mnie około 60 minut. Jeszcze gorący jabłecznik posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz