Etykiety

piątek, 26 października 2018

Makowiec zawijany

Dzisiaj zachciało mi się makowca zawijanego na cieście drożdżowym, więc szybko odszukałam przepis w babcinym zeszycie, masę makową z lenistwa kupiłam gotową ale dodałam do niej trochę rodzynek i migdałów w płatkach . pięknie pachnie w całym domu.

 

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  •                 Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z cukrem, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione, przestudzone masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt . Masę makową dzielimy również na 2 części i rozkładamy równo na ciasto. Nadzienie należy rozsmarować tak, aby zostawić czyste brzegi z każdej strony po ok. 1,5 cm. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Staramy się zwinąć ciasto ścisło. Przekładam ciasto go keksówki. Struclę odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy ją do piekarnika i pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu gdy lekko przestygnie, smarujemy lukrem pomarańczowym, lub posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz