Etykiety

środa, 19 września 2018

Babka z gruszkami

Mój mąż jest wielkim fanem gruszek a że w tym roku grusze wyjątkowo obrodziły szukałam czegoś szybkiego i łatwego do kawy , oczywiście wyszperałam w necie :-), jeszcze raz podkreślam że ten blog traktuje jako mój notatnik z przepisami.Kika prób i mam to czego szukałam : łatwe, tanie , szybkie, wilgotne i z gruszkami.

 Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Do masy przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodajemy olej słonecznikowy. W międzyczasie ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy do niej po łyżce piany z białek delikatnie mieszając kulką do ucierania ciasta. Na koniec masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką pszenną. Wykładamy do blaszki najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki możemy obrać, ale nie musimy. Następne przekrawamy je na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy gruszki w półplasterki. Układamy je na cieście. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 12,5 dag+ 1 łyżka margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1- 2 gruszki 
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz