Etykiety

piątek, 24 sierpnia 2018

Figa z makiem



Ciast to jak zwykle wyszperana z internetu ale jak już pisałam  blog ten  traktuje ja zeszyt z przepisami bo karteczki często gubię :-), nie przepadam za ciastami z galaretką noooooooooooo le coż się nie robi dla męża który jest jej fanem

  • Ciasto:
  •  6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
  • 1 i ½ budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła
  •  brzoskwinie w puszce 
  • dwie galaretki ciemne
  • okrągłe biszkopty  

Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak (piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.

Rozprowadzić połowę kremu,przekrojone na pół biszkopty ułożyć pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką porzeczkową. Posmarować kremem i położyć drugą część biszkoptu. Resztą kremu posmarować biszkopt ułożyć kilka pokrojonych brzoskwiń i osypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz