Etykiety

poniedziałek, 9 września 2013

Babka cytrynowa na kisielu

Dzisiaj poniedziałek ciasto drożdżowe ze śliwkami zjedzone moja chłopina w pracy, pracuje ciężko ale znalazł czas aby zadzwonić i wystękać abym upiekła coś do kawy, u nas dzisiaj zimno i ciemno  zapewne będzie padało więc nie mam weny na jakieś wynalazki, szybciutko przerzuciłam karki w moim starym zeszycie i już jest babka cytrynowa na kisielu.
 
Składniki:
 
4 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
kilka kropli olejku cytrynowego
 
Lukier:
 
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
 
Jajka ubić z cukrem "na puch". Cały czas mieszając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę do babek wytłuścić i wysypać bułkę tartą. Piec 45-60 minut w 180st.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz