Etykiety

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ogórki gyros

Te ogóreczki robię już od kilku lat idealne na imprezy bo mają ostry i wyraźny smak, goszczą na moim stole przy każdej imprezie .
Składniki:
 
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki soli
 
Zalewa:
 
8 szklanek wody
5 szklanek cukru
3 szklanki octu 10 %
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka  mielonego pieprzu
2 opakowania przyprawy gyros
 
Ogórki  przekroić na połowę a następnie w słupki, cebulę w półksiężyce, zasypać solą , wymieszać i pozostawić na 3 godziny, po tym czasie odcisnąć z soku i nałożyć do słoików. Składnik zalewy zagotować i zalewać słoiki. Pasteryzować ok. 10 min.
 
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz