Etykiety

sobota, 27 lipca 2013

Ciasto na maślance

To ciasto pojawiło się na większości blogów kulinarnych i nie tylko więc i u mnie nie mogło go zabraknąć , dzisiaj szybko zmieszałam i już jest , pasują do niego wszystkie rodzaje owoców , ja zrobiłam z czerwoną porzeczką.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki czerwonej porzeczki lub innych owoców

na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

Składniki powinny być o temperaturze pokojowej , do miski przesiewam mąkę i wsypuje cukier z proszkiem mieszam łyżką. Wlewam maślankę, wbijam jajka dodaję cukier waniliowy ,  miksuje mikserem krótko, do polaczenia składników,  na koniec wlewam olej,  znów miksuje chwile.
Formę wykładam papierem , przekładam ciasto,  wygładzam , wysypuję owoce. 
Kruszonka: w misce łącze pokrojone drobno masło z mąkę i cukier, rozdrabniam palcami na kruszonkę,  posypuje na owoce.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piekę około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz