Składniki:
3 jajka
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki czerwonej porzeczki lub innych owoców
na kruszonkę:
na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Składniki powinny być o temperaturze pokojowej , do miski przesiewam mąkę i wsypuje cukier z proszkiem mieszam łyżką. Wlewam maślankę, wbijam jajka dodaję cukier waniliowy , miksuje mikserem krótko, do polaczenia składników, na koniec wlewam olej, znów miksuje chwile.
Formę wykładam papierem , przekładam ciasto, wygładzam , wysypuję owoce.
Kruszonka: w misce łącze pokrojone drobno masło z mąkę i cukier, rozdrabniam palcami na kruszonkę, posypuje na owoce.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piekę około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz