Etykiety

czwartek, 28 listopada 2019

Piernik z masą grysikową

Kilka lat temu spotkałam ten przepis w necie , co mnie w nim zauroczyło ? wilgotność i szybki efekt. składników sporo ale naprawdę szybko się robi to  ciasto więc .Warto naprawdę warto zrobić .



Ciasto

  • 120 g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajak w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

  • MASA GRYSIKOWA
    • 1 szkl mleka
    • 3 płaskie łyżki kaszy manny
    • 3 łyżki cukru
    • 100 g miękkiego masła

    POLEWA 

    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 100 g masła
    • 3 kopiaste łyżki kakao

    DODATKOWO

    • powidła śliwkowe
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa grysikowa

Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.
Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową.

Polewa czekoladowa

Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz