Etykiety

niedziela, 18 sierpnia 2019

Placek z borówkami

Ten przepis  w całości skopiowałam ze strony LIDLA, sprawdził się więc czemu nie pokazać i zachęcić do pieczenia


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek, umytych

PIANKA

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
  • Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
    Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
  • PYSZNE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz