Składniki:
biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka:
3 galaretki cytrynowe
5 jabłek
3 szklanki wody
5 jabłek
3 szklanki wody
krem:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
Białka ubić z cukrem , następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę, piec 30 min. w temp. 180 stopni C, po wystygnięciu przekroić na dwa blaty,3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać, gdy zacznie gęstnieć wylać na pierwszy blat ciasta, z 1/2 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 1/2 szklanką cukru. Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.
Pozostawić do ostudzenia, następnie utrzeć masło na puch z dodatkiem masy budyniowej,
krem wyłożyć na galaretkę a na górę drugi blat cista i posypać cukrem pudrem.
Pozostawić do ostudzenia, następnie utrzeć masło na puch z dodatkiem masy budyniowej,
krem wyłożyć na galaretkę a na górę drugi blat cista i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz