Ciasto
- 120 g masła
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 150 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mleka
- 3 jajak w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- MASA GRYSIKOWA
- 1 szkl mleka
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
POLEWA
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 3 kopiaste łyżki kakao
DODATKOWO
- powidła śliwkowe
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa grysikowa
Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.
Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową.
Polewa czekoladowa
Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz