Składniki :
500 g mąki pszennej
300 g masła
30 g świeżych drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
słoik marmolady lub powideł
cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej śmietanie. Masło siekamy z mąką , dodajemy śmietanę z drożdżami oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 15-20 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i literatką (małą szklaneczką) wycinamy kółka. W połowie kółek dodatkowo wycinamy po środku małe otworki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut, aż się zezłocą. Po wystygnięciu każde całe ciasto smarujemy marmoladą lub powidłem i przykładamy ciastkiem z dziurką. Złożone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz