Ten przepis w całości skopiowałam ze strony LIDLA, sprawdził się więc czemu nie pokazać i zachęcić do pieczenia
SKŁADNIKI
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (oraz niewielka ilość do dekoracji)
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 500 g borówek, umytych
PIANKA
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- sok z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Obie części wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
Blaszkę o średnicy 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Pieczemy temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut. Podpieczony spód studzimy.
-
PYSZNE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz