Makowiec zawijany
Dzisiaj zachciało mi się makowca zawijanego na cieście drożdżowym, więc szybko odszukałam przepis w babcinym zeszycie, masę makową z lenistwa kupiłam gotową ale dodałam do niej trochę rodzynek i migdałów w płatkach . pięknie pachnie w całym domu.
Ciasto drożdżowe
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 250ml mleka
- 100g drobnego cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy 100g mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego utarte żółtka z
cukrem, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż
zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione, przestudzone masło,
ekstrakt waniliowy i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i
gładkie. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na
prostokąt . Masę makową dzielimy również na 2 części i
rozkładamy równo na ciasto. Nadzienie należy
rozsmarować tak, aby zostawić czyste brzegi z każdej strony po ok. 1,5
cm. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Staramy się zwinąć ciasto ścisło. Przekładam ciasto go keksówki. Struclę odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
wkładamy ją do piekarnika i pieczemy ok.40 minut w temperaturze
180ºC. Po wyjęciu gdy lekko przestygnie, smarujemy lukrem pomarańczowym, lub posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz