Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera
1/2 kostki margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
pół kisielu ( ja dałam cytrynowy)
Dodatkowo:
powidła
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier ,żółtka , proszek i zarobić ciasto, podzielić na 3 części do jednej dodać kakao , zawinąć. Ser: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając, dodać resztę składników i zamieszać. Piana: białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto jasne zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach na nie wyłożyć powidła, ciasto ciemne też zetrzeć, ser, piana, ciasto jasne również zetrzeć, upiec , kroić po wystygnięciu.
ja z wystygnięciem nie czekałam i ciasto lekko mi opadło :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz